Sunday, October 24, 2010

200L????


Salam sumer..

Arini saje nk tulis.. yer la.. sebulan lepas bukan maen semangat 'i'm back' bagai. lepas se'post' duer.. terus senyap balik.. hahaha.. bese la.. Aku bukan nyer rajin sgt mcm sesetengah org tu.. rajin giler.. segaler nye di tulis.. xpe la.. blog ko, ko isi.. blog aku, aku isi.. btul x.. hahahha.. aper yg aku melalut nie.. hahaha..

hmm.. aper nk isik ek entry kali nie.. hmmm...



haa... memandangkn minggu nie aku ngn warga2 WERG nk run 2ooL reactor wt kali ke-duer nyer.. bleh la aku mengarut skit pasal pengalaman kitorang run mende tu 1st time dulu...

jeng3x...


Begini cerita nya.....

Pada suatu pagi Ramadhan yg hening.. kami ( aku ngn warga2 WERG) dtg seawal sesudah subuh pada hari keramat itu... ala.. tiber2 je dh pagi kan.. jap2.. korang tau ke menatang aper yg kitorang nk run nie... mcm nie.. kitorng ni nk wt production Wax Ester ( sejenis minyak yg di modifikasi menjadi minyak yg lebih hebat.. kalah minyak but2 kut..) bg tujuan pengkomersilan.. kire nk wt jual la ni.. so kitorng nk test power wt pada skala paling besar yg de kt UPM yakni 200L STR.. abis besar dh la tu..


"nk besar lg korang beli la sendiri" kate En.Ramlee (bukan name sebenar)



Di sebab kan skala produksi tu punyer la besar.. perancangan yg rapi telah di buat oleh kami cacai2 WERG nie.. dari pembelian bahan mentah, bekas simpanan, paip2, mesin timbang, mesin pam, baldi dan besen, kasut boot, corong2.. korang sebut je la.. sumer kitorang beli.. tp barang tuk production je la.. hahaha.. dh tu.. punyer la nk mengambar kn bertapa stress nye process perancangan nk wt production tu, aku siap gaduh ng sorang pegawai Pn. Zila ( nama sebenar dirahsiakan) pasal tempat nk letak barang.. belum kire gaduh ngn supplier pasal nk order barang.. siap bertumbuk bagai.. hahahaha.. Seb baek la ader kengkawan se'cacai' tolong same.. nk nk kenal?? jap aku listdown..



Shuk the Tuff,Chief Cacai, merangkap Boss cacai2 yg lain
(abaikan baby tu)


Fariza the VanHelen, Setiausaha Cacai, satu2 cacai jantina pompuan
( ni je gambo paling LAWO yg aku ade)

pastu


Raje the Beard, Pengurus Cacai, asyik perasan hensem je..


last skali baru la aku.. Pembantu Cacai Rendah, merangkap kene wt sumer, kene ikut la boss atas ni cakap aper kan.. huhuhu..

OK.. cukup la skit intro warga WERG nie.. bukan dpt duit pun promo diorng nie.. xpe.. 'ESOK2' kalu de mase aku citer menatang per lak WERG nie.. hahaha...

k.. back to the story.. lepas selesai segaler persiapan hasil perbincangan dan pergaduhan.. hari yg di nanti kan pun sampai.. malam sebelum tu.. kitorang sumer xbleh tido kut.. Debor sesgt.. sudah nyer, esok kami sumer sampai awal.. sesudah subuh (Shuk sahaja sbb dier Chief) kitorang dh sampai.. Pegawai2 sumer pun x sampai lagi.. per lg.. pagi2 tu keje nyer angkut raw mat la kan.. mcm gambo kat bawah nie.. seyes cacai.. hahaha.. berat kut...


17kg X 4 = 68kg??

dah nak sampai baru nk tolong.. hahaha..

pagi tu xde la bnyak sgt angkut pun sebb dh angkut sumer barang hari sebelum nyer tu.. tp banyak gak la bahan kimia yg kitong pakai.. tp xde la sampai meletup.. kitorang pakai chemical baek2 je...

dh selesai angkut barang sumer, muler2 kitorang bergambo dulu ngn reactor tu.. kasik semangat skit nk wt keje..



Shuk: Dah2.. wt keje.. angkat tu sumer (Bace ngn nada Boss yer)
Fariza: Saya x larat la boss.. pompuan x leh angkat berat2.. (Nada makcik gediks)
Aku: Baik Encik...

lepas dh angkut barang sumer, raw mat tu sumer kitorang timbang dulu.. sukat betul2, kang bazir plak..


tekun cik fariza menimbang.. tumpah potong gaji kut..


Sambil Cik Fariza timbang segaler yg patut, Pn.Yana (singkatan nama sebenar) merangkap pegawai bertugas check dulu reactor tu.. ok ke x.. naseb baek ok.. biler dh ok kitorang bilas dulu ngn solvent

pre-production check up, teliti tul kak yana check

check up dh lepas, bilas dulu.. tadah raje, jgn sampai tumpah...


Biler reactor dh ready, masuk la keje2 seterus nyer, masukkn raw mat dlm reactor. Harus di ingat yer, jumlah bhn yg di pakai melebih 15okg.. makne kate, mmg penat dan putus urat la proses nie..


Muler2 kiter masuk kan minyak dulu..

Muler2 tuang berat lg.. rapat je ngn corong tu..

close-up..

dah nak abis, so ringan la.. boleh la wt gayer teh tarik kan.. Next!!


Dah sudah masukkn minyak, kitorang letak alcohol plak, tp bukan jenis yg mabuk2 tu tau.. ni kacuk minyak ngn alcohol..


turn cik fariza lak wt keje

baru abis tuang satu.. banyak lg duk ada...


RESPECT gler Super Big Boss turun padang same...

Baek2 Prof.. Berat nie...

Dah sudah isi segaler, masukkn plak bahan rahsia, secret ingredient la kan.. xleh la nk citer kt sini kan.. rahsier kerajaan... dh tu tutup corong tu.. panas kn reactor.. biar bahan2 tu masak beberape jam... keje x sudah lg nie.. ader lg.. lepas sudah masuk bahan, mesti nk punggah plak kan.. so pasni siap reaction nie, kitorang kene harvest plak.. tp take a break jap la kan sementare tunggu reaction abis.. aper lg.. picture time....


one WERG eppy famili...


saje nk ingtkn kt korang.. kitorang wt keje2 nie time pose tau.. so mmg terase la kepenatan nyer... ( yg pi buat time posa sapa suruh...) hahaha...

memandangkan aku dh merepek berjela2 utk entry nie, kite take five la dulu.. yg pasti next nyer entry aku citer time harvest plak.. itu pun satu hal.. blum masuk part basuh reactor lg.. tanggal2 segaler besi2 duk ada.. huhuhu.. seyes pengalaman.. so next entry aku share pasal tu plak ek..

untill next time (xtau bler)... stay tune...




2 comments:

  1. huh..saspek sungguh la kat geng pe nama werg..btol ke.production terbaek punya la!

    ReplyDelete
  2. wahaha... nice aa... sengal abg lan nya ayat... gelep3... haha ;)

    ReplyDelete