Sunday, October 24, 2010

200L????


Salam sumer..

Arini saje nk tulis.. yer la.. sebulan lepas bukan maen semangat 'i'm back' bagai. lepas se'post' duer.. terus senyap balik.. hahaha.. bese la.. Aku bukan nyer rajin sgt mcm sesetengah org tu.. rajin giler.. segaler nye di tulis.. xpe la.. blog ko, ko isi.. blog aku, aku isi.. btul x.. hahahha.. aper yg aku melalut nie.. hahaha..

hmm.. aper nk isik ek entry kali nie.. hmmm...



haa... memandangkn minggu nie aku ngn warga2 WERG nk run 2ooL reactor wt kali ke-duer nyer.. bleh la aku mengarut skit pasal pengalaman kitorang run mende tu 1st time dulu...

jeng3x...


Begini cerita nya.....

Pada suatu pagi Ramadhan yg hening.. kami ( aku ngn warga2 WERG) dtg seawal sesudah subuh pada hari keramat itu... ala.. tiber2 je dh pagi kan.. jap2.. korang tau ke menatang aper yg kitorang nk run nie... mcm nie.. kitorng ni nk wt production Wax Ester ( sejenis minyak yg di modifikasi menjadi minyak yg lebih hebat.. kalah minyak but2 kut..) bg tujuan pengkomersilan.. kire nk wt jual la ni.. so kitorng nk test power wt pada skala paling besar yg de kt UPM yakni 200L STR.. abis besar dh la tu..


"nk besar lg korang beli la sendiri" kate En.Ramlee (bukan name sebenar)



Di sebab kan skala produksi tu punyer la besar.. perancangan yg rapi telah di buat oleh kami cacai2 WERG nie.. dari pembelian bahan mentah, bekas simpanan, paip2, mesin timbang, mesin pam, baldi dan besen, kasut boot, corong2.. korang sebut je la.. sumer kitorang beli.. tp barang tuk production je la.. hahaha.. dh tu.. punyer la nk mengambar kn bertapa stress nye process perancangan nk wt production tu, aku siap gaduh ng sorang pegawai Pn. Zila ( nama sebenar dirahsiakan) pasal tempat nk letak barang.. belum kire gaduh ngn supplier pasal nk order barang.. siap bertumbuk bagai.. hahahaha.. Seb baek la ader kengkawan se'cacai' tolong same.. nk nk kenal?? jap aku listdown..



Shuk the Tuff,Chief Cacai, merangkap Boss cacai2 yg lain
(abaikan baby tu)


Fariza the VanHelen, Setiausaha Cacai, satu2 cacai jantina pompuan
( ni je gambo paling LAWO yg aku ade)

pastu


Raje the Beard, Pengurus Cacai, asyik perasan hensem je..


last skali baru la aku.. Pembantu Cacai Rendah, merangkap kene wt sumer, kene ikut la boss atas ni cakap aper kan.. huhuhu..

OK.. cukup la skit intro warga WERG nie.. bukan dpt duit pun promo diorng nie.. xpe.. 'ESOK2' kalu de mase aku citer menatang per lak WERG nie.. hahaha...

k.. back to the story.. lepas selesai segaler persiapan hasil perbincangan dan pergaduhan.. hari yg di nanti kan pun sampai.. malam sebelum tu.. kitorang sumer xbleh tido kut.. Debor sesgt.. sudah nyer, esok kami sumer sampai awal.. sesudah subuh (Shuk sahaja sbb dier Chief) kitorang dh sampai.. Pegawai2 sumer pun x sampai lagi.. per lg.. pagi2 tu keje nyer angkut raw mat la kan.. mcm gambo kat bawah nie.. seyes cacai.. hahaha.. berat kut...


17kg X 4 = 68kg??

dah nak sampai baru nk tolong.. hahaha..

pagi tu xde la bnyak sgt angkut pun sebb dh angkut sumer barang hari sebelum nyer tu.. tp banyak gak la bahan kimia yg kitong pakai.. tp xde la sampai meletup.. kitorang pakai chemical baek2 je...

dh selesai angkut barang sumer, muler2 kitorang bergambo dulu ngn reactor tu.. kasik semangat skit nk wt keje..



Shuk: Dah2.. wt keje.. angkat tu sumer (Bace ngn nada Boss yer)
Fariza: Saya x larat la boss.. pompuan x leh angkat berat2.. (Nada makcik gediks)
Aku: Baik Encik...

lepas dh angkut barang sumer, raw mat tu sumer kitorang timbang dulu.. sukat betul2, kang bazir plak..


tekun cik fariza menimbang.. tumpah potong gaji kut..


Sambil Cik Fariza timbang segaler yg patut, Pn.Yana (singkatan nama sebenar) merangkap pegawai bertugas check dulu reactor tu.. ok ke x.. naseb baek ok.. biler dh ok kitorang bilas dulu ngn solvent

pre-production check up, teliti tul kak yana check

check up dh lepas, bilas dulu.. tadah raje, jgn sampai tumpah...


Biler reactor dh ready, masuk la keje2 seterus nyer, masukkn raw mat dlm reactor. Harus di ingat yer, jumlah bhn yg di pakai melebih 15okg.. makne kate, mmg penat dan putus urat la proses nie..


Muler2 kiter masuk kan minyak dulu..

Muler2 tuang berat lg.. rapat je ngn corong tu..

close-up..

dah nak abis, so ringan la.. boleh la wt gayer teh tarik kan.. Next!!


Dah sudah masukkn minyak, kitorang letak alcohol plak, tp bukan jenis yg mabuk2 tu tau.. ni kacuk minyak ngn alcohol..


turn cik fariza lak wt keje

baru abis tuang satu.. banyak lg duk ada...


RESPECT gler Super Big Boss turun padang same...

Baek2 Prof.. Berat nie...

Dah sudah isi segaler, masukkn plak bahan rahsia, secret ingredient la kan.. xleh la nk citer kt sini kan.. rahsier kerajaan... dh tu tutup corong tu.. panas kn reactor.. biar bahan2 tu masak beberape jam... keje x sudah lg nie.. ader lg.. lepas sudah masuk bahan, mesti nk punggah plak kan.. so pasni siap reaction nie, kitorang kene harvest plak.. tp take a break jap la kan sementare tunggu reaction abis.. aper lg.. picture time....


one WERG eppy famili...


saje nk ingtkn kt korang.. kitorang wt keje2 nie time pose tau.. so mmg terase la kepenatan nyer... ( yg pi buat time posa sapa suruh...) hahaha...

memandangkan aku dh merepek berjela2 utk entry nie, kite take five la dulu.. yg pasti next nyer entry aku citer time harvest plak.. itu pun satu hal.. blum masuk part basuh reactor lg.. tanggal2 segaler besi2 duk ada.. huhuhu.. seyes pengalaman.. so next entry aku share pasal tu plak ek..

untill next time (xtau bler)... stay tune...




Tuesday, September 7, 2010

Nobody's Perfect


Those wounded arms.. Are embracing something.

You smile almost as if to wipe away the bruise on your cheek

The pain won’t kill my kindness

By knowing weakness, people can become stronger


Now, count up your sins

Let it weigh on your soul

To protect those you love, go ahead and face it

Go ahead and face it


Right now, there is only one path for me to pick

It gives strength to your broken dream

Keep going until you find yourself


Now, count up your sins

Let it weigh on your soul

To live with those love..

…embrace them

Just try embracing them


Nobody’s perfect

Nobody’s perfect

That’s just the proof that you’re alive


Now, count up your sins

Let it weigh on your soul

To protect those you love, go ahead and face it

Go ahead and face it

Now and always..

Go ahead and face it..


~Narumi Sokichi~

........................................................................................................



Ever since I heard this song in the series, it has been the one song that could ease my anger or sadness.. I don't know why but it does. Maybe it the meaning within the lyrics that really touched me. (As if I really can read Japanese, its the translation off course.. haha..)

As the title suggest, Nobody's Perfect.. It is the truth.. no body is perfect.. we might have hurt of be hurt by other by this imperfection.. so we have to live with it.

Yes, I am not perfect, but I do try to improve myself so i wont hurt anybody feeling. But this may not be the case with others as they might not know that they are insensitive for anybody feeling. To do anything as they pleased without regarding anybody else. In this case, my feeling..
Well, I am only human, not a robot... DO BE CONSIDERATE.. what ever is OK for you is not necessarily OK with me.. I do love to be a part of something but if that is the case, I am better off on my own..

*if anyone is wondering, the series that this song originate was Kamen Rider W.. Yes is a children series.. so what... it does have strong moral values embedded within the series. hahaha..

Friday, September 3, 2010

Return of the Bing: Quest for Scroll of Knowledge...


Scroll of Knowledge??
Menatang aper lak tu..
itu saje je tu.. name glamer yg aku bagi,
tp kalu name melayu dier
"Segulung Ijazah"


Sedar x sedar atau buat2 x sedar, dekat 2 tahun dh kt UPM nie wt Master, dan skrang aku dh sem 4 dh, kalu nk ikut2 Master Plan aku dulu patut nyer dh nk tunggu viva dah nie, tp hakikat nyer, x siap2 pun lg.. so dh nk dekat2 ujung nie mmg la kene pulun abes2kan

so.. dlam 3 bulan pemergian aku tu.. ni je la keje aku... LABWORK.. nk lg specific.. KINETIC.. adoi.. memang menonggeng aku wt mende nie.. maklum la.. mengejar dateline.. seb baek ader gak member semakmal @ labmate yg sesame wt mende nie... bleh jugak la ajo hambe yg x brape nk pandai ni kan... Nak di jadikn citer, aku siap kene repeat balik Labwork sebab salah buat.. adoi.. mmg la penat. bukan aper.. Labwork kinetik ni bnyk sgt sampling.. renyah btul.. tp.. mengenangkn aku ade misi dan insan yg perlu di tewaskn.. wa gigih gak beb wt bagi siap.. itu baru labwork dier jer.. belum analysis lg.. mujur la xperlu berebut GC nk wt analisis (tp tu dulu, skrang.. kene booking2 plak.. kecoh btul..). So.. tu pasal la aku x sempat nk update blog.. pergh alasan.. hahaha..


Itu baru kerja2 makmal, harap2 habis la sumer tu dlm sem nie. tp ader lg.. biler dh abis kerje2 makmal nie, maka yg wajib menyusul aper lg.. PAPER.. Prof.M dh mintak dh..adoi.. x cukup tu.. THESIS pun Prof.M dh start mintak.. Sabar Bing.. slow2.. mmg x terkejar sumer nie.. satu2 la aku wat yer... Skrang dh bulan 9, ader 3 bulan lg nk aku kejar kasik siap..

Go Bing Go!...

Until next time..



Thursday, September 2, 2010

Lord of the Ring : Return of The Bing...




Adohai.. title mmg xbleh blah btul.. hahaha.. ala ingt Frodo de bleh ader 'Ring of Power'. aku pun ader gak la... hahahaha.. tp xde la sampai bleh ilang2 kan.. cukup la skadar bagi semangat.. semangat aper?? Jeng.. jeng.. jeng...


Diam x diam dh dekat 3 bulan aku x update blog nie.. bukan stakat x update blog je.. Logbook lab pun x update (mampus kene fire ngn kak yana a.k.a ketua audit IBS).. hahaha...
kejap je maser berlalu.. kelip2 mate dh lepas 3 bulan..

so dlm maser 3 bulan tu aper yg dh jadi ek.. sebenar nyer mmg nk update selalu blog nie.. tp mase x mengizinkn (mcm bz sgt je) + malas lg.. so mmg la x update kn. xpe, lepas paer nie, aku cuber balik citer aper dh jadi..

Maka dengan itu... sy, azlan a.k.a bunbing a.k.a Abg Chomel akan muler kembali berblog dengan membawa update2 sepanjang 3 bulan yg ilang tu campur ngn event2 yg mendatang.. ala.. itu pun kalu korang nk tau la.. hahaha..

So bebeh.. I'M BACK.... (sampai biler rajin nyer ni aku pun x brani jamin..)




Thursday, June 3, 2010

Bieber fever...


Demam aper lak nie.. musim2 ujan nie mmg senang nk demam kn.. So jage la kesihatan memasing.. pergh.. 1st bukak entry dengan nasihat khidmat masyarakat. ahahaha..

Menatang plak Bieber Fever nie???? aku google la kt net kan.. ghuper2 nyer sejenis fenomena mengiler kn lagu dari sorang budak yg bername Justin Bieber.. so mmg sah la wa dh demam.. hahahaha.. wa sudah kene beb...

Al-kesah nyer.. aku dh sangkut melayan lagu dr Si Biber ni.. kire dlm mode Layan Sampai Muntah la skarang.. mmg dh jd tabiat aku, kalu suke satu mende tu (biase nyer bende2 hiburan la, series ker lagu ker..) aku akan layan sampai muntah (bukan muntah betul2 pun), pastu xlayan dah.. Macam few week lepas.. aku layan Uji Rasyid dek tersampuk ngn minah 'Ader Aku Kesah'.. hadoyai.. ari2 aku bantai dengar lagu Uji Rashid tu.. Best pe.. Dah mmg taste aku lagu lelame ni, so mmg xde prob la dgr sampai muntah kan.. Punyer la excited.. wa siap wt Minggu Klasik Uji Rashid lg kt FB aku.. kire dlm segmen Bing.fm tu la.. bukan senang nk carik org post lagu lelame nie kan.. tiap2 malam aku post satu lagu Uji ni.. kire macam nk promosi lagu2 lame la plak kan.. sesaje.. sbb bg aku,kalu xde lelagu lame ni.. maner nk dtg lagu2 baru kan.. Tp... bukan sumer org suker aper yg kite suke.. so... ader la beberape kritikan dan aduan yg diterima oleh pihak Bing.fm pasal Minggu Klasik tu.. Sedih pun ader, marah pun ader.. Tp.. berbekal kn slogan Ader aku kesah (Fariza, 2009) aku wt bodoh je la. FB aku, suker aku la nk post aper kn.. Agak kalu korang xsuker, Hide je la status aku tu.. Nk lg extreme.. remove je.. xde aku heran nyer pun.. aiseymen.. emo la plak...


OK2.. balik semula pader Si Bieber nie.. hmm. kalu nk di ikutkan lagu2 Si Bieber ni xde la baru pun.. kire bukan the latest pun.. tp naper bleh tersangkut time2 skrang plak.. Sampai ader 'jiran2' khabo "dh lame dh aku bukak lagu tu.. agak ko x prasan ek.."... hahaha..

biar sy explain skit kt pembace2 (kalu ader yg bacer la kan).

1) Aku ni bukan sejenis yg rajin dengar radio, maka.. aku x tau la lagu aper yg the latest di corong2 radio. oleh yg demikian sumber utama lagu2 yg aku akan dengar adelah dr korang2 yg ader kt skeliling aku.. kalu lagu A yg korang bukak.. Lagu A la yg aku kenal.. hahahaha..

2) Aku suker lagu2 yg dr jenis lagu2 lame, ala2 Sinar.fm tu tp xde la sampai ke tahap Klasik National tu kan. Pastu aku suke lagu2 yg rentak nyer xde la laju sgt, jenis2 R&B, Soul, jazz, jenis2 camtu la.. kalu jenis yg rock metal ngn hiphop yg keterlaluan mmg aku x layan.. wt pe dengar lagu kalu serabut paler dengar rentak dier kan..

3) Aku suker dengar + menghayati lirik2 lagu tu.. nk2 kalu mmg kene kondisi emosi aku.. mmg masuk abis la...

Kire wt maser skrng ni lagu2 Si Biber ni mmg memenuhi ciri2 lagu yg aku nk layan sampai muntah. Dan dalam banyak2 lagu Si Bieber yg aku dengar tu ader la 2-3 lagu fav kan. Ader kt bawah ni, kalu nk dengar korang klik la. aku x pakse pun..








Haahhahaha.. ni la dier lagu LSM aku wt maser skarang.. esok2 aku x sure la plak kn. kalu ader nk suggest lagu2 best tu wa terime je. Layan x layan blakang kire.. Maklum la Lain Org Lain Taste.. hihihi..

OK la.. jumper lg biler aku update blog ni esok2.. Layan..



Sunday, May 30, 2010

Mencari erti kewujudan...


Sejak 16menjak ni, aku letak status YM aku.. "Mencari erti kewujudan..."

Naper aku letak status tu aku sendiri pun xbrape sure.. Tp yg pasti nyer biler aku bace jer status tu, mesti aku start pikir..

Agak2 kalu aku ader ke xde, ader beze x.. Ke ader serupe xde je??

ntah la..



dh tu aku pun men'google' persoklan itu.. x sangke ader gak result search tu.. ader satu article menarik aku copy & paste je kt bwh ni.. Bace la kalu nk.. aku bace pun paham skit2 je.. nak translate kang bunyik macam indon plak.. hahaha..




THE MEANING OF EXISTENCE

What is existence? How do you describe the existence of something? What does it mean for anything to exist? These questions have been plaguing me for most of my later adult life. Walking along any street of a city, I am aware that the concrete under my feet is composed of some of the same atoms that make up my living body. However those atoms are, as scientists have proven, composed of mostly nothing. The subatomic particles within that small vastness of nothing move about at nearly the speed of light in a probability field of neither here nor there and yet both. So atoms made up of mostly nothing exist because of particles that are either here or there and both. Further down in size, scientists theorize the existence of infinitely tiny physical dimensions contained in looped strings of energy. At this level matter and energy and what we call time freely interchange in a chaos without definitive identity.

But how can the material world I live in exist on a foundation of chaos without a definitive identity? Doesn't the establishment of a definitive identity verify that something exists? My body has sensations of vision, hearing, weight and movement. But vision, the perceptions of color and shape and texture, are merely the interpretations of my brain of the input of photons of light being reflected off of the environment. In fact all of my senses are interpretations of my brain. But if there were no light then color would not exist. If there were no force of gravity then weight would not exist. Without air, sound would not exist. But weight is merely the interaction of solid bodies like the earth on space, creating a curve in space. Sound is merely the interaction of ripples of molecules in the atmosphere being interpreted as sound. But these molecules are made of atoms, which are mostly nothing, which are made of subatomic particles, which are neither here nor there and yet both, made of a matter-energy-time interchange with no definitive identity.

The photons of light bathing the earth move within space that has been shortened and time that has been slowed, and yet I feel their warmth -- a warmth that is merely the interpretation of my brain. The time I function in has not been slowed nor the space shortened. Yet I and the light exist simultaneously - and yet not simultaneously. At night the light from the stars are not the appearances of stars in present time but their appearance in past time. And what is time? Einstein proved that time and space are relative. There have been stories of people who claimed to have accidentally traveled back in time or gotten a glimpse of future events. If there is any truth to these stories it would further expand the idea of the relativity of time and space.

Is existence also relative? The physical presence of Elvis Presley has ended and yet he continues to affect the world. So in that way he exists in a social cultural manner. It would appear that "existence" depends on the interactions and interrelationships of various factors that in turn depend on the influence of other interactions and interrelationships of other various factors etc. - etc. All of that emanates from a supposed foundation of chaos without definitive identity. But is this subatomic chaos the real foundation? Is there something below that? Does a definitive foundation exist?

If no definitive foundation exists and there is only an endless interaction and interrelationship of vast numbers of influencing factors, then what is meant by the term - exist? If nothing exists in and of itself without the influence of something else, what does this mean? Is that question actually relevant considering existence may be relative - or a gigantic illusion - or both? Scientists theorize that what we call "empty" space is not really empty. Quantum fluctuations are, supposedly, everywhere so that what we call matter and energy arise from "nothing." This means, according to scientists, that a state of absolute nothing cannot ?exist." But if such a state did "exist" then nothing would exist; but a state of absolute nothing would "exist" even though "nothing would exist -."

If I live in a world of infinite co-influencing factors with no definitive foundation then how do I describe existence without describing every one of these co-influencing interaction factors? If it is absolutely impossible to describe all of these factors, then how do I describe existence? If I cannot actually describe existence then how can I give meaning to something I cannot describe? If I make the statement "I exist," what am I really stating? How can I make such a statement if I cannot describe existence and, therefore, cannot assign a meaning to the indescribable? If existence cannot be described and there is no meaning, then -------- What am I experiencing?

Clarence A. Mitchell, Artist, Actor, and Martial Artist , November 2004

Thursday, April 22, 2010

1st Anniversary + Besday....



Wah.. tak sangke.. dh setahun dh Blog aku nie.. pergh.. bertahan gak dier.. hahaha.. bukan isi aper pun. bende merapu je. tp biar la.. kate blog aku.. aper nk kesah.. biar la aku dan duniaku

aku nyer first post pd 22 April 2009, maser besday adek aku.. ntah aper kene gatal nk berblog plak.. bukan post banyak pun.. visitor pun skit je.. kalu kire impact factor tu, kire rendah la.. ala skadar suker2 je. bukan nk jd femes.. femes ke aku?????.. hahaha..


Few days ago.. besday aku.. 19 April, satu perak aku bagi cuti.. wakakaka.. tak sangke ramai lak yg wish.. x bdget pun.. yer la.. aku ni bukan jenis yg ramai kengkawan... tp ramai gk yg wish.. hihi.. terharu nyer.. poyos je.. hihihi.. aper2 pun.. thanks.. masih ramai lg org di luar duniaku ini.. aku je yg x sedor.. hihii... ke aku yg saje x kasi diorng masuk.. ntah la... "Divert all energy to front deflector shield"


Tahun ni dh 26tahun dah.. tue nyer.. TIDAKK!!!!!.... tapi xleh lari dr kenyataan... bleh tak xmau umur 26, bagi umur 8 ke 9.. senang skit.. x payah pikir aper.. sekarang.. macam2... kerjaya.. kehidupan.. keluarga.. huhuuhuu.. tensen aku.. saper ader mesin maser lebih bg kat aku.. nk return to the past.. hahaha.. bleh ke? merepek je.. sudah la bunbing,, trime je la.. masa tu drive kt lorong sehala je, xde u-turn2 pun..


for my next activity.. pergh.. bunyik macam present weekly meeting je.. (horror kut.. ). Aku nk:

  1. siap kan Master aku ni yg x brape master.. nak Grad..
  2. pastu carik keje.. kumpul duit bnyak2..
  3. berbakti pade mak ayah..
  4. then terus kan kehidupan dgn tenang.. macam Shikamaru la plak... hahaha.. tenang ker? zaman dulu2 bleh la.. hahhaha..
Fighting Bing..